Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.12411/740
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorSáenz Masís, María Fernanda-
dc.contributor.authorMadrigal López, Daniela-
dc.date.accessioned2021-11-11T18:26:24Z-
dc.date.available2021-11-11T18:26:24Z-
dc.date.issued2019-10-22-
dc.identifier.citationSáenz Masís, M. F., Madrigal López, D. (2019). Capacidad buffer de la saliva y su relación con la prevalencia de caries, con la ingesta de diferentes bebidas comerciales. Odontología Vital (1)31, 59-66. https://revistas.ulatina.ac.cr/index.php/odontologiavital/article/view/330/366en_US
dc.identifier.urihttps://revistas.ulatina.ac.cr/index.php/odontologiavital/article/view/330/366-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12411/740-
dc.descriptionNowadays the consumption of juices, and soft drinks, is very common in the children’s diet, they offer different flavours and a high content of sugar. In this study, an analysis of the buffer capacity of the saliva was made in view of the intake of different types of beverages considered healthy and unhealthy. Two types of instruments were used, a clinical test applied to 62 students to determine the prevalence of caries according to ICDAS and a second instrument that consists of a chart applied to the same 62 students with the purpose of analyzing the buffer capacity by taking the pH on intervals of 15, 35 and 45 minutes after drinking the beverages.As a conclusion, it was obtained that for the drinks considered unhealthy, the pH took longer to neutralize, while the healthy drink achieved its neutralization faster, with a low prevalence of caries.en_US
dc.description.abstractEn la actualidad tanto el consumo de jugos, como de bebidas gaseosas, es muy común en la dieta diaria de la población infantil, estas ofrecen diferentes sabores, además de un alto contenido de azúcar. En este estudio se hizo un análisis de la capacidad buffer de la saliva ante la ingesta de diferentes tipos de bebidas consideradas saludables y no saludables. Se utilizaron dos tipos de instrumentos, un examen clínico aplicado a 62 estudiantes para determinar la prevalencia de caries según ICDAS y un segundo instrumento que consta de una tabla aplicada a los mismos 62 estudiantes con la finalidad de analizar la capacidad buffer de la saliva mediante la toma del pH a intervalos de 15, 35 y 45 minutos después de ingerir las bebidas.Como conclusión se obtuvo que para las bebidas consideradas no saludables el pH tardó más en neutralizarse, mientras que la bebida saludable logró su neutralización más rápido, con una baja prevalencia de caries.en_US
dc.language.isoesen_US
dc.publisherOdontología Vitalen_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.subjectPrevalencia de cariesen_US
dc.subjectcapacidad bufferen_US
dc.subjectpH dentalen_US
dc.subjectalimentos saludables y no saludablesen_US
dc.subjectICDASen_US
dc.subjectodontopediatríaen_US
dc.subjectprevalence of cariesen_US
dc.subjectbuffer capacityen_US
dc.subjectdental pHen_US
dc.subjecthealthy and unhealthy foodsen_US
dc.subjectpediatric dentistryen_US
dc.titleCapacidad buffer de la saliva y su relación con la prevalencia de caries, con la ingesta de diferentes bebidas comercialesen_US
dc.title.alternativeBuffer capacity of saliva and its relation to the prevalence of caries, with the intake of different commercial drinksen_US
dc.typeArtículoen_US
Appears in Collections:Odontología Vital

Files in This Item:
There are no files associated with this item.


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons